Knack News : Invloedrijke islamitische schriftgeleerde hekelt terroristen

Knack News : Invloedrijke islamitische schriftgeleerde hekelt terroristen 02/03/2010 13:24

Een invloedrijke schriftgeleerde heeft moslimterroristen die zelfmoordaanslagen plegen als ongelovigen omschreven. "Ze gaan recht naar de hel", zei Tahir al-Qadri, leider van een wereldwijde moslimbeweging op een persconferentie in Londen. Zijn "fatwa" (islamitisch juridisch advies) tegen de terreur ontkracht de radicale interpretatie van de islam door terreurgroeperingen als al-Qaida. Islamitische terreurgroepen vormen een "oud kwaad onder een nieuwe naam". Hun mening over de marteldood hebben moslims tot nog toe te weinig in twijfel getrokken.

De islam verbiedt zelfmoordaanslagen en bloedbaden met onschuldige burgers, luidt het in de fatwa van al-Qadri, de stichter van de wereldwijde Minhaj-ul-Quran-beweging. "De daders tonen aan dat ze ongehoorzaam zijn tegenover de islam, met andere woorden: ze zijn ongelovigen". In de 600 bladzijden tellende fatwa wil de schriftgeleerde theologische argumenten aan jonge islamieten leveren, die de retoriek van al-Qaida aanhangen. Dergelijke juridische adviezen ruimen in het algemeen een probleem uit de weg binnen de islamitische religie en vormen een leidraad voor de interpretatie van de islam. Experts omschrijven het advies van al-Qadri als een mijlpaal. Het is tot nog toe de meest omvattende theologische weerlegging van de radicale islam. De Britse onderminister van Gemeenten en Lokaal Bestuur, Shalid Malik - zelf moslim - omschreef de fatwa met het oog op de aanslagen van moslimterroristen van 7 juli 2005 in Londen als een "duidelijke en niet mis te verstane boodschap". De vier daders "zijn geen martelaren op weg naar de hemel, maar zondaars". De vier jongemannen hebben een "verwrongen en misleidende interpretatie van de islam" gevolgd. (LEE)

Source : http://knack.rnews.be/belga/algemeen/invloedrijke-islamitische-schriftgeleerde-hekelt-terroristen/site78-section5-article149192.html

Comments

Top