Standaard : Fatwa in het Engels over zelfmoordterrorisme

02 maart 2010, 12u35

LONDEN - De gerespecteerde en hooggeplaatste moslimgeestelijke Sheikh ul-Qadri (51) heeft in het Engels een fatwa uitgesproken over zelfmoordterroristen die in naam van Allah aanslagen plegen. Sheikh ul-Qadri zegt in zijn 600 pagina’s tellende fatwa dat terrorisme nergens in de Koran wordt goedgekeurd en dat zelfmoordterroristen rechtstreeks naar de hel gaan.

Ul-Qadri is duidelijk in zijn veroordeling van het zelfmoordterrorisme en andere misdaden in naam van de islam: "Elke vorm van geweld is absoluut tegen het islamgeloof. De tragedie is dat vandaag terroristen, moordenaars en relschoppers proberen te bewijzen dat crimineel en godslasterlijk gedrag gerechtvaardigd is als reactie op buitenlandse agressie onder het mom van het verdedigen van de islam."

"Het kan echter op geen enkele manier toegelaten zijn om buitenlanders onrechtmatig gevangen te houden of te vermoorden. Wie dat doet, heeft geen uitstaans met de islam en gaat naar de hel." Ul-Qadri beseft wel dat hij met deze strenge veroordeling het moslimterrorisme niet zal stoppen, maar hij hoopt wel kandidaat-zelfmoordenaars te doen twijfelen.

Opmerkelijk

Dergelijke veroordeling van zelfmoordterrorisme vanuit islamitische hoek is niet nieuw, maar deze is wel opmerkelijk. Voor het eerst brengt een hooggeplaatste moslimsgeestelijke zijn fatwa in het Engels. Bovendien verspreidt Sheikh ul-Qadri die via internet. Daarnaast nam een hoge moslimgeestelijke nooit eerder zo expliciet afstand van de link terrorisme-islam.

Sheikh ul-Qadri is afkomstig uit Pakistan, en de stichter van de beweging Minhaj-ul Quranis, een wijd erkende en gerespecteerde organisatie in moslimkringen. Hij is een ‘shaikh ul-Islam’, één van de hooggeplaatste personen in de islamitische rechtspraak.

‘Belangrijk in terrorismebestrijding’

In anti-extremistische (moslim)kringen wordt de fatwa positief onthaald. "Deze fatwa is een belangrijke stap in de bestrijding van moslimterrorisme", zei een woordvoerder van Quilliam, een Londense anti-extremistische denktank. Volgens Inavat Bunglawala, de gewezen woordvoerder van de Britse Moslimraad en sinds kort voorzitter van zijn eigen anti-extremistische groep 'Muslims4UK’, is het "een positief initiatief dat de mening vertolkt van heel wat islamitische hooggeplaatste geestelijken".

Source : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100302_051

Comments

Top