Showhaber : PAKİSTANLI AVUKAT KADRİ, İNTİHAR SALDIRILARINA KARŞI 600 SAYFALIK FETVA KİTABI YAYINLADI

10 Mart 2010, 11:05

Mevlana Celaleddin-i Rumi’den etkilenen Pakistanlı eski avukat Muhammed Tahir-ul Kadri, fetva kitabı yazdı.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'den etkilenen Pakistanlı eski avukat Muhammed Tahir-ul Kadri, fetva kitabı yazdı. Kadri, 600 sayfalık fetva kitabında İslam dininde, radikal düşüncenin olmadığını ispatlamaya çalıştığını söylüyor. Kadri İslam'da intihar saldırılarının yeri olmadığını özellikle vurguladığını ifade etti.

Londra'da Cihan Haber Ajansı'na konuşan Muhammed Tahir-ul Kadri, 'Öncelikle benim bu fetva kitabını yayımlamamın sebebi, bazı radikal düşüncelerin önünü almak. Bu sadece Pakistan'ı ilgilendiren bir durum değil, bütün dünya ülkelerini ilgilendiren bir durum. Kitabı ilk kez İngiltere'de yayımlıyoruz; ama Pakistan'da önümüzdeki hafta bir basın toplantısıyla duyuracağız. Pakistan halkı zaten benim düşüncelerimi biliyor. Geçtiğimiz aylarda Pakistan'da kitaba dair bazı bilgileri de açıklamıştım. Bu girişimim hem Pakistan hükümeti hem de halkı tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Yayımladığımız fetva kitabı zaten şu an Pakistan'da da dağıtılmaya başlandı.'

'GEÇİM SIKINTISI HALKI TERÖRE YÖNLENDİRİYOR'

Birçok intihar saldırıcısının Pakistan'dan çıkmasının tesadüf olmadığını aktaran Kadri, bunun sadece dini inanışla alakalı bir durum olmadığını; geçim sıkıntısının bunu tetiklediğini belirtti.

Pakistan'da özellikle bazı kesimlerde yaşanan aşırı yoksulluktan dolayı insanların çocuklarını okula gönderemediğini ifade eden Kadri, 'Bazı okullar çok pahalı olduğundan aileler çocuklarını gönderemiyor. Ücretsiz eğitim veren bazı vakıflar ise çocuklara radikalizmi aşılıyorlar. Bazı İslami vakıf ya da liderlerin İslam'ı yanlış yorumlamaları da bu radikal eğilimin oluşmasında etkili oluyor. Zamanında Ruslara karşı Afganistan'a yardım etmek için dünyanın dört bir yanından o topraklara giden mücahitler de oralara yerleştiler. Bu insanların savaşmaktan başka yapacakları bir şey yoktu. Bu da zamanla radikal grupların ortaya çıkmasında etkili oldu.' ifadesini kullandı.

Radikalizmi kendi hayat tarzı haline getirmiş bazı kişi ya da kurumların görüşlerine ve yazdığı fetvalara karşı çıkacaklarını aktaran Pakistanlı avukat, sevgi ve hoşgörünün açamayacağı kapının olmadığını dile getirdi.

'TÜRKİYE'Yİ ÇOK SEVİYORUM'

Türkiye'yi çok beğendiğini dile getiren Muhammed Tahir-ul Kadri, 'Türkiye bir barış ülkesi. Kendi tarihini çok iyi koruyabilmiş, her türlü terörizme karşı bir ülke. Türkiye'de çok büyük ve saygın İslam alimleri bulunmaktadır. Çok büyük bir İslam mirası bulunuyor Türkiye'de. Türk halkı barışa ve hoşgörüye inanan bir ülke. Ben sık sık Türkiye'ye giderim, Türkiye'yi çok seviyorum. Geçen yıl Ramazan ayında İstanbul'daydım. Hem Sultanahmet hem de Eyüp Sultan camini ziyaret ettim. Bence Türkiye, İslam dünyasına öncülük edecek bir potansiyele sahiptir.

Celaleddin-i Rumi'yi çok seviyorum. Bu İslam aliminden etkilendiğim doğrudur. Konya'yı birçok kere ziyaret ettim. Geçen yıl yine oradaydım. Celaleddin-i Rumi'nin mesajı evrensel bir sevgi mesajıdır. Evrensel hoşgörü ve dayanışma mesajıdır. Bu tür evrensel Sofizm hareketleri insanlık için barış ortamı oluşturmada çok önemli roller üstlenir.' ifadesini kullandı.

Source : http://www.showhaber.com/pakistanli-avukat-kadri-intihar-saldirilarina-karsi-600-sayfalik-fetva-kitabi-yayinladi-266826.htm

Comments

Top