Tum Gazeteler : Pakistanlı avukat Kadri, intihar saldırılarına karşı 600 sayfalık fetva kitabı yayınladı (Özel)

2010-03-10

ıÜüMevlana Celaleddin-i Rumi`den etkilenen Pakistanlı eski avukat Muhammed Tahir-ul Kadri, fetva kitabı yazdı. Kadri, 600 sayfalık fetva kitabında İslam dininde, radikal düşüncenin olmadığını ispatlamaya çalıştığını söylüyor. Kadri İslam`da intihar saldırılarının yeri olmadığını özellikle vurguladığını ifade etti.

Londra`da Cihan Haber Ajansı`na konuşan Muhammed Tahir-ul Kadri, `Öncelikle benim bu fetva kitabını yayımlamamın sebebi, bazı radikal düşüncelerin önünü almak. Bu sadece Pakistan`ı ilgilendiren bir durum değil, bütün dünya ülkelerini ilgilendiren bir durum. Kitabı ilk kez İngiltere`de yayımlıyoruz; ama Pakistan`da önümüzdeki hafta bir basın toplantısıyla duyuracağız. Pakistan halkı zaten benim düşüncelerimi biliyor. Geçtiğimiz aylarda Pakistan`da kitaba dair bazı bilgileri de açıklamıştım. Bu girişimim hem Pakistan hükümeti hem de halkı tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Yayımladığımız fetva kitabı zaten şu an Pakistan`da da dağıtılmaya başlandı.`

`GEÇİM SIKINTISI HALKI TERÖRE YÖNLENDİRİYOR`

Birçok intihar saldırıcısının Pakistan`dan çıkmasının tesadüf olmadığını aktaran Kadri, bunun sadece dini inanışla alakalı bir durum olmadığını; geçim sıkıntısının bunu tetiklediğini belirtti.

Pakistan`da özellikle bazı kesimlerde yaşanan aşırı yoksulluktan dolayı insanların çocuklarını okula gönderemediğini ifade eden Kadri, `Bazı okullar çok pahalı olduğundan aileler çocuklarını gönderemiyor. Ücretsiz eğitim veren bazı vakıflar ise çocuklara radikalizmi aşılıyorlar. Bazı İslami vakıf ya da liderlerin İslam`ı yanlış yorumlamaları da bu radikal eğilimin oluşmasında etkili oluyor. Zamanında Ruslara karşı Afganistan`a yardım etmek için dünyanın dört bir yanından o topraklara giden mücahitler de oralara yerleştiler. Bu insanların savaşmaktan başka yapacakları bir şey yoktu. Bu da zamanla radikal grupların ortaya çıkmasında etkili oldu.` ifadesini kullandı.

Radikalizmi kendi hayat tarzı haline getirmiş bazı kişi ya da kurumların görüşlerine ve yazdığı fetvalara karşı çıkacaklarını aktaran Pakistanlı avukat, sevgi ve hoşgörünün açamayacağı kapının olmadığını dile getirdi.

`TÜRKİYE`Yİ ÇOK SEVİYORUM`

Türkiye`yi çok beğendiğini dile getiren Muhammed Tahir-ul Kadri, `Türkiye bir barış ülkesi. Kendi tarihini çok iyi koruyabilmiş, her türlü terörizme karşı bir ülke. Türkiye`de çok büyük ve saygın İslam alimleri bulunmaktadır. Çok büyük bir İslam mirası bulunuyor Türkiye`de. Türk halkı barışa ve hoşgörüye inanan bir ülke. Ben sık sık Türkiye`ye giderim, Türkiye`yi çok seviyorum. Geçen yıl Ramazan ayında İstanbul`daydım. Hem Sultanahmet hem de Eyüp Sultan camini ziyaret ettim. Bence Türkiye, İslam dünyasına öncülük edecek bir potansiyele sahiptir.

Celaleddin-i Rumi`yi çok seviyorum. Bu İslam aliminden etkilendiğim doğrudur. Konya`yı birçok kere ziyaret ettim. Geçen yıl yine oradaydım. Celaleddin-i Rumi`nin mesajı evrensel bir sevgi mesajıdır. Evrensel hoşgörü ve dayanışma mesajıdır. Bu tür evrensel Sofizm hareketleri insanlık için barış ortamı oluşturmada çok önemli roller üstlenir.` ifadesini kullandı.

Source : http://www.tumgazeteler.com/?a=6010913

Comments

Top